top of page

Time for shooting!

Frissítve: 2023. jún. 18.

  1. Fotózás mozifilmre


Ahogy egyre nehezebb megfizethető áron színes C41-es negatívfilmekhez hozzájutni, úgy lesznek egyre inkább hozzáférhetőek az eredetileg motion picture filmes színes és fekete fehér nyersanyagok. A COVID járvány alatt a termeléskiesés és a szállítási láncok megszakadása miatt a hagyományos színes filmek eltűntek vagy nagyon drágán elérhetőek.

De amíg Hollywood analóg színes, vagy fekete fehér filmre forgat mozifilmeket, addig nem kell félnünk, hogy lesz-e mit töltögetni az analóg fényképezőkbe, és bizony 2011 óta számos amerikai filmrendező nyúlt analóg technikához.
2011-ben Kenneth Branagh filmje a Thor,


2016-ban Christopher Nolan: Dunkirk című filmje,


2019-ben Quentin Tarantino: Once Upon a Time című filmje forgott Kodak Vision mozifilmre.


Rév Marcell Sára Sándor-díjas és Emmy-díjas magyar operatőr pedig 2019-ben a nagysikerű Euphória című filmsorozatot forgatta Kodak Ektachrome nyersanyagra,

a nosztalgikus képi hatások megjelenítésének céljából.


A legfrisebb hírek szerint pedig Christopher Nolan: Oppenheimer című filmjének archív film felvételeit készíti Kodak Double-X fekete fehér analóg mozifilmre.


Tehát film van.

A CineStill már 2012 óta látja el a fotósokat filmes nyers-anyagokkal. Ezek a filmek speciálisan a filmforgatások számára készülnek, ezért van belőlük napfény és műfény érzékenyítésű is. A film 10-12 blende átfogással bír. Karakterisztikáját tekintve a lágy anyagokhoz soroljuk. A filmgyártásban minden pici részlet fontos, dramaturgiai szerepe van ezért ezek a filmek lágy karakterisztikával bírnak.

Az internetről megrendelhetőek a többszáz méteres Kodak filmtekercsek is, amit türelmes fotósok otthon saját kezűleg kazettázhatnak - többnyire túltöltve, néha 40 kockát is belepréselve, ezt a Szilárd nem szereti, és a Zsolt sem, mert nagyon nehéz kihúzni a filmet a kazettából. - , vagy megvásárolhatják, immár egy budapesti vállalkozó kedvű csapat a Budachrome termékeit is, amelyek májustól már nálunk is kaphatóak, sőt most akciósan is megvásárolhatóak bevezető áron br. 3.750,- ért.

Az akciós ár, br.7.000,- a filmárán felül az előhívás és a szkennelés árát is tartalmazza.

A következő blogban bemutatjuk a filmeket, és összehasonlítjuk a róluk készült szkenneléseket és nagyításokat.


- Budachrome Daydream 250D

- Budachrome NIghtshift 500T

- Budachrome Mono 2500 B&W

541 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Akos Rajnai
Akos Rajnai
Jun 20, 2023

Már régóta nézegetem ezeket a filmeket, ideje kipróbálni!

Like
bottom of page