top of page

Time for shooting!

FrissĆ­tve: 2023. jĆŗn. 18.

  1. FotĆ³zĆ”s mozifilmre


Ahogy egyre nehezebb megfizethető Ć”ron szĆ­nes C41-es negatĆ­vfilmekhez hozzĆ”jutni, Ćŗgy lesznek egyre inkĆ”bb hozzĆ”fĆ©rhetőek az eredetileg motion picture filmes szĆ­nes Ć©s fekete fehĆ©r nyersanyagok. A COVID jĆ”rvĆ”ny alatt a termelĆ©skiesĆ©s Ć©s a szĆ”llĆ­tĆ”si lĆ”ncok megszakadĆ”sa miatt a hagyomĆ”nyos szĆ­nes filmek eltűntek vagy nagyon drĆ”gĆ”n elĆ©rhetőek.

De amĆ­g Hollywood analĆ³g szĆ­nes, vagy fekete fehĆ©r filmre forgat mozifilmeket, addig nem kell fĆ©lnĆ¼nk, hogy lesz-e mit tƶltƶgetni az analĆ³g fĆ©nykĆ©pezőkbe, Ć©s bizony 2011 Ć³ta szĆ”mos amerikai filmrendező nyĆŗlt analĆ³g technikĆ”hoz.




2011-ben Kenneth Branagh filmje a Thor,


2016-ban Christopher Nolan: Dunkirk cĆ­mű filmje,


2019-ben Quentin Tarantino: Once Upon a Time cĆ­mű filmje forgott Kodak Vision mozifilmre.


RĆ©v Marcell SĆ”ra SĆ”ndor-dĆ­jas Ć©s Emmy-dĆ­jas magyar operatőr pedig 2019-ben a nagysikerű EuphĆ³ria cĆ­mű filmsorozatot forgatta Kodak Ektachrome nyersanyagra,

a nosztalgikus kĆ©pi hatĆ”sok megjelenĆ­tĆ©sĆ©nek cĆ©ljĆ”bĆ³l.


A legfrisebb hĆ­rek szerint pedig Christopher Nolan: Oppenheimer cĆ­mű filmjĆ©nek archĆ­v film felvĆ©teleit kĆ©szĆ­ti Kodak Double-X fekete fehĆ©r analĆ³g mozifilmre.


TehƔt film van.

A CineStill mĆ”r 2012 Ć³ta lĆ”tja el a fotĆ³sokat filmes nyers-anyagokkal. Ezek a filmek speciĆ”lisan a filmforgatĆ”sok szĆ”mĆ”ra kĆ©szĆ¼lnek, ezĆ©rt van belőlĆ¼k napfĆ©ny Ć©s műfĆ©ny Ć©rzĆ©kenyĆ­tĆ©sű is. A film 10-12 blende Ć”tfogĆ”ssal bĆ­r. KarakterisztikĆ”jĆ”t tekintve a lĆ”gy anyagokhoz soroljuk. A filmgyĆ”rtĆ”sban minden pici rĆ©szlet fontos, dramaturgiai szerepe van ezĆ©rt ezek a filmek lĆ”gy karakterisztikĆ”val bĆ­rnak.

Az internetről megrendelhetőek a tƶbbszĆ”z mĆ©teres Kodak filmtekercsek is, amit tĆ¼relmes fotĆ³sok otthon sajĆ”t kezűleg kazettĆ”zhatnak - tƶbbnyire tĆŗltƶltve, nĆ©ha 40 kockĆ”t is beleprĆ©selve, ezt a SzilĆ”rd nem szereti, Ć©s a Zsolt sem, mert nagyon nehĆ©z kihĆŗzni a filmet a kazettĆ”bĆ³l. - , vagy megvĆ”sĆ”rolhatjĆ”k, immĆ”r egy budapesti vĆ”llalkozĆ³ kedvű csapat a Budachrome termĆ©keit is, amelyek mĆ”justĆ³l mĆ”r nĆ”lunk is kaphatĆ³ak, sőt most akciĆ³san is megvĆ”sĆ”rolhatĆ³ak bevezető Ć”ron br. 3.750,- Ć©rt.

Az akciĆ³s Ć”r, br.7.000,- a filmĆ”rĆ”n felĆ¼l az előhĆ­vĆ”s Ć©s a szkennelĆ©s Ć”rĆ”t is tartalmazza.





A kƶvetkező blogban bemutatjuk a filmeket, Ć©s ƶsszehasonlĆ­tjuk a rĆ³luk kĆ©szĆ¼lt szkennelĆ©seket Ć©s nagyĆ­tĆ”sokat.


- Budachrome Daydream 250D

- Budachrome NIghtshift 500T

- Budachrome Mono 2500 B&W





534 megtekintĆ©s1 hozzĆ”szĆ³lĆ”s

Friss bejegyzƩsek

Az ƶsszes megtekintƩse
bottom of page